Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Jövendölés és prófécia a SZFE kapcsán

Hónapokkal ezelőtt arról írtam szerény létszámú olvasóimnak, kell egy második filmalap. Az elsőt a baloldal bitorolja. Megalakult, de még óriási a csend. Aztán arról is írtam, ez az egyetem alkalmatlan a jobboldali színházi és filmes igények kielégítésére. Együtt dolgoztam a régi főiskola egykori testnevelő tanárával, a kiváló kaszkadőr szakértővel. Pintér Tamás /Oroszlán/ szinte bele betegedett a kb. húszon öt évvel ezelőtti váltás miatt. Részint mert kirúgták ,és azért mert háttérbe szorult a tanmenetben az akrobatika, a néptánc, a vívás, a lovaglás és az erkölcsi nevelés. Képzeletem előtt játszódik egy mai jelenet, melyben megjelenik egy külföldön élő amerikai, magyar producer. Köszön Ildikónak és Robinak. Jönnek utánuk tömegesen a liberális művészek. Kiváló forgató könyveket hoztam nektek. Csinos és sportos színészeket keresek. Jó lenne ha tudnának sízni, lovagolni, verekedni, motorozni …..A mai világban az ilyen igények már természetesek. Ebbe van az üzlet. Ja, Ti művészek vagytok? Ti ezekhez nem értetek? Kár. Akkor hozok külföldről. És mi van a többi szakemberrel? Ti akarjátok levezényelni a filmet? Több cégen keresztül kapják meg a pénzüket az itthoni filmekben dolgozók? Ezért panaszkodtak nekem sokan, hogy az itthon forgatott filmekben sokan csak a felét, harmadát kapják meg az erre szánt összegnek. Ügyes. Nálunk ezt nem tűrnék. Most láttam a Mintaapák forgatását egy lovardában. Négy rövid jelenetre 30 embernek királyi ellátással egy nap kellett. Van itt pénz. Sok nagy filmben kisebb stábbal dolgoznak. Nálunk van egy könyvelő, mellette meg egy pénztáros aki direktbe kifizeti a színészeket, kaszkadőröket, statisztákat......És miért panaszkodtok ha ennyi pénzetek van? Annak kéne panaszkodni, aki csak a pénze töredékét kapja meg tőletek. Hányan nézik meg az itthon forgatott filmeket? Kevesen? És megint kaptok pénzt? Milyen üzletemberek vagytok? Gyártotok egy portékát amit nem tudtok eladni?

Hát igen, a fesztiválok. Nálatok ez a mérce. És hogyan lehetséges az, hogy ezeken a fesztiválokon mindig csak panaszkodtok? Biztosan valaki megfizet Titeket ezért. Ha becsületesek vagytok, legközelebb azoktól kérjetek pénzt akiket képviseltek. Ha pénzt kaptok, azt terjesztitek, meg akarnak venni titeket. Ha meg nem kaptok, jajgattok valamilyen diktatúrára hivatkozva. Ezek túl jószívűek veletek. És mit játszotok itt az egyetemen? Álarcos bált rendeztetek? Ja, ez egy tüntetés. Kevesebb pénzt fogtok kapni? A dupláját? Hosszú csend. Kirúgtak titeket? Szóval nem. Mást kell tanítani mint eddig? Értem, mást is. És ezt nem fogadjátok el. Újabb tanácstalan csend. Szóval Ti nem akartok dolgozni. Ebben a korban már én sem akarnék. Megyek is tovább. Máshol keresek egy jó csapatot. Egy jó tanácsot azért még adok nektek. Csináljatok egy színi tanodát. Befizetnek a pénzes gyerekek és ti oktathattok, tüntethettek és játszhattok amit akartok. Szóval nálatok nincs még kapitalizmus....

 

Tovább


A múlt már nem számít, mától indul a történelem

Kiváló írásokat olvastam politikai és történelmi témában. Azt még nem tudom, hány év távlatából érdemes bármilyen ma történt eseményt elemezni és megítélni. Mert ha 100 évre visszamegyünk a történelembe Magyarországi viszonylatban akkor biztosra veszem, hogy Európa egyik vezető gazdasági és politikai nagyhatalma lehettünk volna, ha..... Ezért próbálnak kívülről és belülről is lenyomni évtizedek óta. Ha sorrendet állítanánk az országok között az emberiség ellen elkövetett bűnök tekintetében , Magyarország a sor végén kullogna. Objektív megítélésre persze ne számítsunk. A Néppárti tagságunk megkérdőjelezése is ebbe a sorba illik. Egy szatirikus film főszereplője -Surda- új munkahelyén próbaidejét töltötte. Ő megfordította a dolgot. - Nem én vagyok próbaidőn, hanem a cég nálam. Én döntöm el, akarok-e itt dolgozni.

A többi a nagyok dolga. Az EU vezetése és az ENSZ is hozott egy határozatot. Csökkenteni kell a feszültséget. Na nem Európában, hanem Közel-keleten és Észak -Afrikában. Na végre. Innentől kezdve szent a béke. Most fél óráig sorolhatnám hány országban lázítottak, bevonultak, szétlőttek és szétbombáztak az EU vezető államai az USA vezetésével. Természetesen a demokrácia és az igazságosság zászlaja alatt. Több százezer ember meghalt, több százezer meg elmenekült. Ezután jöttek a jó kis szankciók meg a blokádok. Kiéheztetni és kivéreztetni. Objektív tudósítások elárasztották a világot. Kik tehetnek arról hogy még nincs vége?

Ismertem egy pályafutása vége felé járó bokszolót. A kocsmában leütött valakit és a börtönbe kellett vonulni. Azt mesélte előtte, hogy belekötöttek, az elé lépő pacáknak villant a szeme de ő megelőzte. A bíróságon hiába magyarázta, meg akarták ütni de ő gyorsabb volt. Így halt meg az iráni tábornok. Ütni akart de USA megelőzte....

Irán is sok hülyeséget csinált. Most sarokba szorított vadként vagdalkozik. Nem kiszámíthatóak a reakciói. KO. Földön fekvőt nem illik rugdosni. Jól jönne egy kis béke. Hány évre menjünk vissza eldönteni, ki kezdte?

Azt jósolják, megint meg fog erősödni az Iszlám Állam. Az előbb felsorolt hatalmasságok nem képesek legyőzni ? Ilyen bénák vagytok? Vagy nem is akarjátok? Olyanok vagytok mint a SMOKEY ÉS A BANDITA című sorozat seriffje, aki mindig pórul jár és hoppon marad.

2005-ben mutatták be a Mennyei királyság című filmet. 1180 után játszódik Jeruzsálemben, ahol a keresztények védik a várost az iszlám Szaladin szultán seregével szemben. A film a fényűző, a zsarnok, az erőszakos és kegyetlen keresztény lovagokat állítja szembe az igazságos uralkodóval és a még korrektebb iszlám harcosokkal. A gonosz keresztények kierőszakolnak egy háborút Szaladin szultán és serege ellen. Természetesen az iszlám katonák fegyelmezettek és leleményesek.

Kicsalják őket a sivatagba, ahol megsemmisítő vereséget szenvednek. A nemrég lovaggá ütött Orlandó Bloom mint Jeruzsálem új vezére a megmaradt városlakókból sereget toboroz. Megszervezi a város védelmét. Hősiesen harcolnak, de a túlerő győz. Szaladin békét ajánl, és szabad elvonulást. Orlandó Bloom nem érti, mivel a keresztények az előző csatákban legyilkolták a legyőzött iszlám harcosokat. Hát igen. Az iszlám katonák ennyivel nagyvonalúbbak. Elfogadja az ajánlatot és megkérdezi Saladint mit jelent neki Jeruzsálem elfoglalása.

-Semmit! -Elsétál néhány métert. Megáll majd hátra fordul. - És mindent.

Kimaradt a film végéről: ilyen korrekt embereket várunk Európába!

Jeruzsálem alapítási éve I.E. 3000. Az Ábrahámi vallások szent városként tartják számon. Ez a judaizmus, a kereszténység és az iszlám.

4000-5000 éves kultúra van veszélyben. Irakban már megsemmisült. Közel -Kelet és Észak -Afrika megérdemelné a békét. De mi lenne akkor a manipulálókkal? Nem táncolna a tőzsde, a valuta árfolyama, az olaj ára, a színes fémek és a drágakövek ára és mindennek az ára. Csak így tudnak a világ urai elképesztő összegeket keresni munka nélkül.

 

Tovább


Új blogger 1000 fős olvasottsággal

Közel egy hónappal ezelőtt kezdtem el az írást, a kiirommagambol blogot és a legutóbbi posztom majdnem elérte az ezer fős megtekintést. Köszönöm, talán (amíg van új mondanivalóm) van értelme írnom.

 

Tovább


Csak egy legény van talpon a vidéken: Kálomista Gábor

Sokadszor állok neki az írásnak. Van-e értelme? Van Önnek elég dolga gondolom, de lehet, hogy talál megvalósítható ötletet. Ön az aki fel meri venni a kesztyűt az ellenzéki okoskodókkal.

Elsődlegesen tiszteletemet szeretném kifejezni a kultúrpolitikai vitában tanúsított karakteres kiállásáért. Önt nem sokan merték követni félve a következményektől. A végtelenül becsületes és toleráns liberális művészek (?) bosszúja határtalan. A Francia Forradalom jut eszembe, ahol a konvent nem csak az arisztokratákat, hanem a saját embereiket is vesztőhelyre küldte. Ennek is eljön az ideje. Biztos jobban tudja mint én, hogy az ezred forduló környékén megváltozott a világ és a színész képzés is. Beindult az átnevelés és az identitás képzés. Vívás , népi tánc, akrobatika, lovaglás stb. felesleges időpazarlás. Pintér Tamástól ( a főiskola tanárától ) tudok a fordulatról. Várkonyi Zoltán mindenre alkalmas növendékei után a más világ színészképzése kezdődött és tart ma is. Szegény Oroszlán forog a sírjában....

Egy hónappal ezelőtt a kiirommagambol.reblog.hu oldalain arról írtam,hogy a Magyar Nemzeti Filmalap mellé egy másik hasonló, a jobboldal által irányított csapatot kellene létrehozni. Ilyen gyorsan még sosem teljesült a kívánságom. Olvasom, hogy megalakult a Nemzeti Filmintézet. Hátha megint készülnek ifjúsági filmek, krimik , történelmi filmek stb. Mindenkinek, de elsődlegesen a konzervatív fiataloknak és az idősebbeknek. A közönségnek és nem a fesztiváloknak.

politika kultúra

Sok sikert.

Mielőtt az egész országot magába szippantaná a liberális világ, megelőzném egy országos kulturális és szórakoztató programmal. Építsünk színpadot minden oktatási intézménybe. A tehetségkutató versenyek résztvevői, fiatal színészek a helyi szereplőkel kiegészülve szívesen szerepelnének egy közös műsorban. A műsor másik felében egy zenés bulit lehetne tartani. Tanuljanak a fiatalok táncolni,udvarolni és kulturált körülmények között szórakozni. Fiatal családosok akár kisgyerekkel is csatlakozhatnának az alkohol mentes (konzervatív) bulihoz. Lehet hogy gyerekesnek tűnik ez a program, de hálásak lennének a szülők és a résztvevők is. Nem a romkocsmákba és a sörözőkbe járnának a fiatalok és anyagilag is kedvezőbb lenne, A költség eloszlana az állam és a résztvevők között. Több tucat csapat járná az országot, megélhetést biztosítva a fiataloknak és a második vonalnak is. Ha tetszik ez az elgondolás akkor meg kell tervezni, elfogadtatni, anyagi támogatásért lobbizni majd lebonyolítani. Ez csak pozícióban levő tudja megvalósítani.

Akkor a legideálisabb a fejlődés, ha mindenki tanul, sportol, jól étkezik, pihen és kikapcsolódik. Az utóbbi kettőről szeretnek megfeledkezni.

Ez a projekt jól kiegészítené a Déryné és a Lázár Ervin programot.

Nagy Ervinnel nyilatkozatával kapcsolatban az is beugrott,hogy a filmes szakmára is ráférne egy kis „kultúrharc”.

25 évet dolgoztam filmekben kaszkadőrként a saját lovaimmal. A KINCSEM című filmben enyém volt a legjobb kaszkadőr ló a Szellő. Ágaskodott, bukott és egy megbízható színész ló volt mellékesen. Anyagi problémák adódtak de mivel be volt forgatva, nem volt szívem elhozni a produkcióból mint ahogy mások tették. Kockáztattam és nem jött be. A ló már nem az enyém. Szerény véleményem szerint nem csak Nagy Ervinék jó színészi játéka kellett a sikeres filmhez …A film végeztével pedig kiírtak a szakmából. Ha kiállsz az igazadért, véged van. De nem én vagyok a lényeg.

A mai diktatúrába nehéz véleményt mondani. Példaképek a hisztis gyerekként földön fetrengő, kukijukat mutogató és ordenáré hangnemben tiltakozó ellenzékiek. Az agresszív magatartásról nem is beszélve. Nem szabadna ilyen mélyre süllyedni akárcsak a múltban a Heti Hetes és a hasonló műsorok „sztárjai”. Nagyot csalódtunk sok színészben. Már nem vagyunk kíváncsiak rátok.

Közeledik a karácsony. Jó lenne békében és boldogságban zárni az óévet. Szent Fülöpről forgatott filmben három eredeti gondolatát szeretném továbbítani Ő a gyerekek védőszentje.

A tehetség nem tanítható. Az van vagy nincs.

Aki szereti az éneket meg a táncot azelőtt nem záródnak be a mennyország kapui.

Firenzében keskeny az igazak utcája. Ők már a középkorban tudták, felesleges ennél szélesebbet építeni.

Tovább


Képzelt riport

Nem, nem a rock vagy pop fesztiválról. Az csodálatos volt. Bevillannak a rendszerváltás előtti együttesek, bandák. Jobbnál jobb együttesek. Ha ma lennének fiatalok, az ekkora tehetséggel megáldott zenészek közül sokan világhírűek lennének. Ezeknek a zenekaroknak a többsége csendesen vagy hangosan de rendszer ellenes volt. Az elvtársak rettegtek a tömegtől a csoportosulástól. Nem volt buli balhék és rendőrök nélkül. Megkergettek és ha elkaptak meg is pofoztak vagy gumibotoztak minket. Nem voltunk mi igazi forradalmárok csak olyan közepesek. Mi csak borsot törtünk az elvtársak és követőik orra alá. Hasonló balhék voltak a labdarúgó mérkőzéseken. Mi mint Ferencváros drukker mindig bajban voltunk. Mellékesen az ifjúsági csapattal bajnokságot is nyertem. A hatalom utálta a nép kedvenc csapatát. A legnagyobb veszély mindig az Újpesti Dózsa elleni mérkőzésen volt a Belügyminisztérium csapata ellen. A rendőrök különleges egységei kutyákkal, lovasrendőrökkel védték a rendet. Ez lefordítva azt jelentette, hogy szétverték a kocsmákat a mérkőzés előtt, alatt és utána, majd a nézőket okkal és persze ok nélkül. Zárójelben azért megjegyzem, hogy a zenészekhez hasonlóan az akkori játékosok sokasága ma világsztár lenne. Képzeljétek nem volt Ombudsman, Helsinki Bizottság, TASZ,stb. De minket nem is érdekelt. Sérelmeket hamar megemésztettük. Szerettük és csodáltuk a magyar sportolókat. Szegényes körülmények között készülve is megmutatták a világnak, hogy számos sportágban mi vagyunk a legjobbak. Azért nem sorolom föl a legjobbakat, mert szinte az összes sportágban volt világ és olimpiai bajnokunk.

Ma hova jártok fiatalok? Tüntetésnek hívjátok azokat a tanáraitok és iskolai vezetőitek által is propagált kivonulásotokat mint például a török kurdok melletti kiállásotokat? Tudjátok az igazi tüntetésen pofonokat is osztanak. Miért nem mentetek a Hősök terére a Székely szabadság napját ünnepelni? Mert nem mondta senki. Már szervezik a pedagógus tüntetést. Menjetek bátran a mai diktatúrában. 2006 tüntetéseinek nézzetek utána az interneten. Azok voltak az igazi demokratikus évek.

Ti is szeretnétek a szellemi elit titkos kasztjához tartozni? Akkor már értem. Tudni kell melyik újság, melyik TV, melyik internetes oldal, melyik párt követése jelenti a karrier felé vezető utat. Persze a tüntetések után is kaphattok egy kis pénzt a szervezőktől, de az igazi pénzforrás a szülő. Szegények rengeteget dolgoznak, hogy az anyagi igényeiteket kielégítsék. Tudjátok milyen nehéz pénzt keresni? Merre jártok még fiatalok? Minden hétvégén buli. Néha minden nap. Ki mennyit iszik, szív vagy költ az magán ügy. Nem keveset, ezt mutatja a statisztika. Este annyi fiatal utazik és tartózkodik az utcán, hogy mély szegénységről beszélni bolondság. Akár járhattok sportversenyekre is. Ma is csodálatos sportolóink vannak. De hogy van az, hogy magyar és külföldi barátaitok előtt dicsekszetek a csodálatos létesítmények láttán, büszkén mutatjátok be Budapestet, hét közben meg a tüntetéseken szidjátok azokat akik felépítették és létrehozták ezeket a csodákat. Duzzogva elfogadjátok a kedvezményes jogsit, diákhitelt és az ingyenes továbbtanulás, külföldi tanulmányutak lehetőségét. Ez jár nektek ebben a kegyetlen diktatúrában is. Olyanok vagytok mint a vezetőitek. Ők a példaképek? Az a Gyurcsány Ferenc,/ akit kétszer is megválasztottak a szüleid/ pedig dilettáns / vagy amatőr/ politikájával kisemmizte az országot. 2006-ban pedig visszahozta a fiatal kori üldöztetésünket. 2006 őszén rongyosra verette a tüntetőket. Egy dolog miatt azonban jár neki a kétes dicsőség: a betyárbecsület. Aki helyette vonult börtönbe vagy állt elé céltábla gyanánt az mind megkapja a jutalmát. Aki meg nem volt elég konspiratív azt eltakarította a környezetéből. Ha ma diktatúra lenne, a kémelhárítás rég letartóztatta volna a külföldi ügynökként tevékenykedő Momentumos fiatalokat. Sajnos kívülről ez a látszat. Nesze neked olimpia. Mért szeretik őket a franciák? Hát mert helyettünk kapták meg az olimpia rendezési jogát. Ha meg Ti fiatalok segítetek nekik tönkre tenni az országunkat, kimentek külföldre dolgozni. Ugye ez a terv? Legalább váltjátok a haza készülő magyarokat. Sokan jönnének haza mert nem a szakmájukban kaptak állást, kevesebbet keresnek mint az anyaország lakosai és még le is nézik őket. Kevesebb joguk van mint a bevándorlóknak. Kint nincs szólás szabadság. Veszély fenyegeti a testi épségüket. Itthonról nézve kicsit torzít a valóság, mert amit bemutatnak az a rózsaszín álom.

Igazságtalan lennék ha nem köszönné meg a jobboldal a rájuk szavazók hűségét. Nektek kell lavírozni, néha titokban tartani politikai és erkölcsi nézeteiteket. Ezért le a kalappal. Aki családban él és pozitív beállítottságú azt nehezen fertőzik meg. Valakiknél az a nagy legény és menő aki iszik, dohányzik, füvezik, hűtlenül csajozik, balhézik stb... A divat, a trendi és a hazug reklámok egy könnyen irányítható masszává gyúrja össze a közösségeket. Ez tükröződik a választási eredményeken. A kertvárosi, a vidéki és a sokoldalú életet élők egészségesebben és reálisabban tudnak gondolkodni mint azok, akik városi hangyabolyban és elektromos „kütyük „rabságában élnek. Függetlenül attól hogy melyik oldalra szavaztok, mindenkinek arra kellene törekedni, hogy igazi egyéniség legyen.

Tájékozódjatok a világ dolgait illetően. Alakuljon ki a SAJÁT világképetek. Tanuljatok, sportoljatok, dolgozzatok és szórakozzatok. Próbáljátok méltósággal és egy kis eleganciával élni az életet.

Minden rossz lépést az élet megbosszul. A bajban egyedül maradtok és hiába bánjátok meg, nincs kegyelem.

Amikor a diktatúráról, arroganciáról, a nagyképűségről és hasonló bolondságról hallok a Fideszt vádolva , egy fordított helyzetet kívánok a jövőre nézve. Tanárként, vállalkozókánt, igazgatóként, edzőként vagy polgármesterként irányítsd a csapatod a demokratikus elvek alapján. A fejedre fognak tojni a gyerekek vagy a felnőttek. Addig van demokrácia amíg megválasztanak. Utána direkt utasítások kellenek. Ha nem így cselekszel , kialakul a káosz meg az állandó okoskodás. Persze lehet és kell is finomítani az irányítást jó diplomáciai érzékkel de tudnod kell, hogy baj esetén minden felelősség téged terhel, mármint a főnököt. Minden embered hibájáért Te felelsz. Ha annyi pénzed lenne mint Gy. Ferencnek, akkor ez a szabály felülírható.

Egy nagy titkot elárulok: soha és sehol sincs demokrácia. Az intelligens és toleráns embereknél ez nem probléma. Minden közösségben más a főnök. Itt én, ott Te amott meg a harmadik.

Azt kívánom a fiataloknak, hogy az idősek nagyobb toleranciával forduljanak felétek. Segítsék az elhelyezkedéseteket, a család alapítást,lakáshoz és autóhoz jutást. Egyszer eljön a ti időtök is. Ha jók az emlékek, szívesebben viszonozzátok ezt a gesztust az idő múlásával.

A manipulált oktatóitok és a hazaáruló ellenzék máris szervezi a legújabb tüntetést. Belerángatva titeket egy újabb erkölcstelen kivonulásba. Mindenki mindenki ellen, mindegy csak dolgozni ne kelljen, meg tanulni. Ha meg edzésre vagy tanfolyamra jársz, sosem akarnak elengedni a tanulásra hivatkozva. Most ezt a klíma tüntit elrendelte egy nagyon gazdag valaki. Megfizetnek sok hazaáruló középvezetőt. Azok megparancsolják a tanáraitoknak akik igazolják az igazolhatatlant, mármint a ti részvételeteket a kivonulásokon. Szégyenkezve fogtok emlékezni ezekre az eseményekre ha rájöttök, hogyan manipuláltak titeket.

Nehéz röviden elmesélni, de én megpróbálom. A szocialista, a kommunista és a liberális egy tőről fakad. Nem az alkotás az erősségük, hanem a hatalom megszerzéséért folytatott állandó küzdelem. Csőcselék módjára minden sportszerűtlen eszközt bevetnek a siker érdekében. Velük nehéz küzdeni, mert minden írott és íratlan szabályt megszegnek. Ha sikerrel járnak, jön a bosszú. Halálos ítéletek, üldöztetés, börtön, verőemberek, vagyon elkobzás és a más javainak a felélése. Ehhez járul még a nemzeti kultúra elpusztítása és a morális csőd.

A jobboldali ember fő feladatának az alkotást tekinti. Mivel szereti népét ,a hazáját és a családját, az anyagi javak megtermelését és megtartását tartja fő feladatának. Ápolja kultúráját és igyekszik morális példát mutatni kicsiknek és nagyoknak.

Lehet választani!

Tovább

kiirommagambol

blogavatar

Elértem azt a kort, hogy nincs már kedvem egész nap zakatolni. Néha jól esik olvasni és írni a világ dolgairól.