Kijárási tilalom van. Még szerencse, hogy sportolni lehet. A héten már kocogtam, kerékpároztam, lovagoltam és írás mellett a TV kedvemre való műsorait is megnéztem. Sok a jó ismeretterjesztő, főző, építő, javító, tehát alkotó műsor, de a kedvenceim az amerikai filmek. Felületesen nézve csak a verekedéseket, lövöldözéseket, csábításokat és a sokoldalú gazdagságot vesszük észre. Ezek a filmek azonban sokkal messzebb mutatnak. Részint a kort tükrözik politikai és közéleti szempontokból, másrészt lenyűgöz, hogy a szakmai és hazafias elkötelezettségük messze meghaladja a nálunk megszokott mértéket. Ha van ország amelyikről el lehet mondani, hogy sok nemzetiség olvasztótégelye, az az Egyesült Államok. Ha megkapja valaki hosszú évek után az állampolgárságot, szükséges esetén az életét is feláldozná az új hazájáért. Ez, miránk magyarokra nem jellemző. A filmek szereplői lehetnek sportolók, rendőrök, katonák, kommandósok és a titkos szolgálatok tagjai vállvetve küzdenek egymásértés a csapatért. Evvel a hozzáállással a saját nemzetüket nevelik a filmkészítők. Kik a szereplők? Fehér és színes bőrű amerikaiak, mexikói, kubai, olasz, arab, zsidó, kínai, koreai, japán és még sorolhatnám milyen nemzetiségű színészek. Obama elnöksége idején az aktuális politikai ellenfelek voltak mindig a rossz oldalon. Ők voltak a terroristák, kémek és a bűnözők. Az oroszok, irániak, koreaiak, kínaiak, kubaiak, tálibok,ukránok, arabok és eleinte a színes bőrű amerikaiak. Az utóbbiak megítélése azonban nagyot változott. Árnyaltabb lett a kép. Egyre több a színes bőrű a jó fiú és a jó csaj, lekörözve a fehéreket. Nálunk Magyarországon legalább ennyire színes a kép, de létszám szerint csak a zsidóság és a cigányság emelkedik ki. Hogy ez miért érdekes? Azért mert nálunk már az is rasszizmus, hogyha erről beszélünk, írunk, filmet készítünk vagy ha közéleti és politikai síkon elemezzük a velünk élőket. Kicsit felületesen, de én megpróbálom. Döntő kérdés: kihez csatlakoznak és kit követnek az ország építésében? A rendszerváltás előtt az emberek egyharmada részese volt az elnyomó hatalomnak. Totyogó gyerekkoruktól beléjük verték az ideológiájuk igazát és szellemi fölényét. Sokan sejtették hogy ez nem igaz, de ez volt az érvényesülés és a jólét legkönnyebb útja. Ma, 30 év után is ennek a harminc százaléknak nagyobb a vagyona és sokak szemében nagyobb a társadalmi presztizse mint a társadalom másik hazafiasabb felének. Az utóbbi években történhet bármilyen politikai mocsok vezetőik közreműködésével, ezek a szavazók hosszú távon elkötelezettek. Nekik még mindig a nemzetközi mozgalom az első, felülírva az országon belüli belső szolidaritást. Sajátjaikhoz hűek és lojálisak, a társadalom nagyobbik fele meg nem érdekli őket. Azért kellet ezt így levezetnem, mert számomra érthetetlen, milyen trükkös csalás kell ahhoz, hogy sok fiatal mégis hozzájuk csatlakozik.

2019-ben megrendezték a ZSIDÓ OLIMPIÁT. Ez a MACCABI világjáték. Nekem rendkívül tetszett a verseny hangulata. Szinte az egész ország magáénak érezte. A politikai és a vallási vezetők együtt drukkoltak és mosolyogtak. Az ország anyagilag is támogatta, és az előbb említett vezetők együtt ünnepelték a sikeres rendezést. Az utóbbi évek egyik legjobb sport filmjét készítették el erről az eseményről.

A Magyar Kormány komoly anyagi segítséget ad a zsidó egyházaknak és a régió egyetlen zsidó kórházának. Ezért mondott köszönetet Orbán Viktornak Ronald Lauder a zsidó világkongresszus elnöke. Izrael és Magyarország elnökei és politikusai szintén jó viszonyt ápolnak.

Most visszatérek a rendszer váltás nyerteseihez. Az MSZMP papíron nagyot bukott. Átvedlett MSZP nevű párttá. Ők a félrevezetés művészei. Milyen hitele van még mindig annak a politikai közösségnek aki 30 éve csak riogatni tud a nem létező szélsőjobbal, de az hála Istennek nyomaiban sem lelhető? A magyar zsidóság óriási szellemi tőkével rendelkezik. Érthető volt az, hogy eleinte a baloldalt támogatták, de rájöhetnének ennyi idő után, hogy középen is szeretettel várják őket. Az ország építésében rájuk is óriási szükség van. Számtalan kiváló tudóst, művészt és közéleti vezetőt és ipari szakembert adtak az ország javára. A barátságos folytatásban és a változásban reménykedünk.

Mielőtt tovább mennék, szeretném megjegyezni, hogy néhány százalék hulladék ember mindenhol van. Az ő sértő megjegyzéseik és tetteik nem az egész társadalom hozzáállását tükrözik. Nem ez jellemzi a többségi társadalmat.

A rendszerváltás utáni roma közösségek óriási és pozitív változáson mentek át. Egyre többen dolgoznak és integrálódnak. Új szakmákat tanulnak és állnak helyt a munkahelyeken. Nekünk kell toleránsabbnak és segítőkészebbeknek lenni velük, mert sok dologban igazuk van. Ma már náluk is a család, a munka és szórakozás háromszögben élik életüket.

Emlékszünk még? 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás.......

A Nemzetközi Roma Nap eszünkbe juttatja, mennyi kiváló művész teszi szebbé életünket. Szeretnénk még több roma sportolót látni a magyar csapatokban, A roma társadalom tele van kiváló fizikai adottságokkal rendelkező fiatalokkal.

Már hallom az előbb említett néhány százaléknak a megjegyzéseit a bűnözést emlegetve. Én senkit sem akarok felmenteni, de hasonlítsuk össze volumenét tekintve az utolsó 30 év hírhedt ügyeit és neveit a zsebtolvajokkal és az unokázós csalókkal. Princz, Kulcsár, Kocsis, Hagyó, Simon, Tarsoly, Czeglédi, stb. Sikerült-e a bűnösöket elítélni és ha igen, hány év alatt teljesült? A bírósági ítéletekkel meg volt-e elégedve a közvélemény? Hát persze, hogy nem! Sokan szeretnénk, hogy ne az ezekhez hasonlító liberális ellenzékkel, hanem a jobb oldallal működjenek együtt.

Most vissza térek a filmekhez. Nagyon nehéz összehasonlítani az amerikai és a magyar produkciókat. Pénz, színészi teljesítmény, forgatókönyv, ötlet, üzleti korrektség, takarékosság, reklám stb. Mindenben nagyon le vagyunk maradva. Bátorság filmesek. Lehet ábrázolni a bűnözést, a változást és lehet a jó oldalon harcolni az igazunkért. Teremtsük meg az új hősöket és a hazába vetett hitet. Tanuljunk az amerikaiaktól. Keressünk jó fizikumú filmszínészeket akik jó mozgáskultúrával rendelkeznek. Lehetnek sportolók, táncosok, énekesek akiket képezve hitelesebb alakítást várhatunk mint a celebektől. Új hőseink a magyarok mellett a segítőkész kínaiak, lengyelek, zsidók és cigányok, a bűnözők meg hollandok, románok, ukránok és muszlimok. Persze ez csak vicc. Amit szabad Jupiternek azt nem szabad az ökörnek.

Jó filmes forgatókönyveket fogok írni közprédára bocsátva, de ennek még nincs itt az ideje.