Mikor kezdték és ki kezdte az alattomos és sportszerűtlen játékot, nem tudom. Sötét homályba vesző emlékezetet kell tetetni, mert objektív és korrekt vélemény nagyon kevesektől várható. Az elmúlt 6-8 év TV felvételeit újra megnézve és elemezve megállapíthatnánk, hogy a magyar játékvezetők rendkívül gyenge és manipulatív teljesítményt nyújtottak. Saját szabályrendszert alkotva, a központi utasításokat eltúlozva önkényesen bitorolták a mérkőzéseket. Egy átlag csapat 12-15 szabálytalanságot követ el mérkőzésenként. Ehhez vegyünk még csapatonként 10 eseményt, amit nem fújnak le előnyszabály vagy sajátos megítélés alapján. A durvább csapatok 30+10-es mutatója azt jelenti, hogy közel 80 esetet kell elbírálni 90 perc alatt. A következetlen bíráskodás is hozzájárult a játékosok lezüllesztéséhez. Asportszerűbb csapatokban 2-3 fő, a durva csapatokban 6-7 fő az a létszám, akik különleges figyelmet igényelnek. Számomra az a legszomorúbb, hogy sok külföldről hazatért játékos rossz példát mutat akárcsak a hazai válogatott labdarúgók közül néhányan. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány sportszerűtlen eseményt:

- Játékvezető sértegetése, vitatkozás és reklamálás.

-Az ellenfél szabálytalan szerelése, lábfejére taposás, küzdelem kézzel és könyökkel.

-Színészkedés. Szimulálás.

- Összefejelés. A hátulról előre fejelő szinte mindig szabálytalan.

-Lökések ereje a földön, a levegőben és futás közben. Vállal lenne szabályos, de evvel a gumi szabállyal sokan vissza élnek. Ma a durvább csapatok vannak előnybe Magyarországon.

Ezekkel a rossz szokásokkal és beidegződésekkel megyünk kupa és válogatott mérkőzéseket játszani. Itthon ha nem szeretnek, az első szabálytalanság után máris sárga lapot osztanak, de az is lehet, hogy a hatodik után sem figyelmeztetnek. A nemzetközi mérkőzéseken pedig beleszaladunk a pofonba. Keressük meg a statisztikákat, melyek igazolják a leírtakat.

Riporterek és újságírók! Sokan, igazi kritika helyett csak simogatják a mérkőzésen résztvevőket. Néhány újságíró az utóbbi időben már megírja a problémákat. Tisztelet érte. Kísérlet képen követeljék meg a sportszerű játékvezetést. Átmenetileg sok lenne a sárga lap és a kiállítás, de megérné. Végre mernének fiatalokat játszatni az edzők, végre mernének cselezni és improvizálni az arra alkalmas játékosok. Nem kellene félni a sok sérüléstől. A sportszerű játékosok továbbra is mutassatok példát. Több lesz a néző és jobb lesz a hangulat a mérkőzéseken. A nézők külön dicséretet érdemelnek, mert nagy balhék nélkül, sportszerűen szenvedték végig az elmúlt éveket.

A sportági vezetők még nem jöttek rá, hogy csak fair környezetben fejlődik a labdarúgás. Elsőnek nekik kell felnőni a nemzetközi élmezőnyhöz. A magyar közönség nem rasszista és ez elmondható a játékosokról is. De kérdezzétek meg a színes bőrű sportolókat, milyen hangnemben ítélnek ellenük a bírók.

Fair play is the volleball way. Elnézést, labdarúgást akartam írni.