A második világháború után a megszálló szovjet csapatokkal együtt működött a magyar lakosság egy része. Sokan beléptek az MSZMP-be, a Munkásőrségbe és a KISZ-be. Élték a mozgalmi életüket. Megérte. Ők lettek az ország vezetői. Közülük nevezték ki a gyárak, a Termelő Szövetkezetek, a bíróságok, az iskolák és egyetemek, a tudományos és a művészeti intézmények vezetőit. Tehát minden vezetőt, a bankokat és a postát is beleértve. A szakmai tudás másodlagos volt. Ha valaki ellenkezett a beszervezés kényszere miatt, jött a kirúgás a munkahelyről, verés és deportálás vidékre. Osztály idegen volt! Ha szervezkedett a rendszer ellen, a saját és a családja élete is veszélybe került. Ezért tört ki az 56-os Forradalom és Szabadságharc. Győzött a forradalom! Hol tarthatnánk, ha nem jönnek a szovjet katonák és a tankok a legyőzöttek kérésére? De jöttek és jött a megtorlás. Kivégzés, börtön, államosítás, vagyon elkobzás és állandó zaklatás. Forradalom után sok százezren hagyták el az országot. Meggyengülve és az egész országot bitorolva teltek a következő évtizedek. Csak az tudott érvényesülni, aki egyszerű aggyal vagy képmutatással együtt működött az elnyomó rendszerrel. Az iskolai felvételiknél a szülők kommunista élete volt a döntő, nem a tudás. Tehát a kommunista szülő kommunista gyereke vitte tovább a zászlót. A KISZ táborok züllött erkölcsi élete külön fejezetet érdemelne. A szabad rablás évtizedei megalapozták a mai vagyonokat. Az egyetemi és főiskolás modern lányok közül sokan luxus prostikként élték életüket. Az öreg taxisok csodás történeteket mesélhetnének. Erkölcsi mocsok a múltunk. Salamon Béla színművész humoros mondásától minden illetékes elvtárs berezelt:- Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én elkezdek egyszer mesélni.....

Tehát röviden levezetve már tudjátok hol van a vagyon. A bankokban, részvényekben, ingatlanokban, vállalatokban, erdőkben és szántóföldekben, stb.

Ezeknek az embereknek, utódaiknak még mindig van hatalmuk, Nekik nem volt rendszerváltás. Ha hoznak egy bírói ítéletet, ha iskolát vezetnek, ha tudományos területen, ha a médiában vagy az élet bármelyik területén dolgoznak, tudják a dolgukat. A nyugdíjuk sokszorosa az átlag jobboldaliakénál. Objektivitás kizárva. Erkölcs nem számít. Össze kacsintanak. Ha a dolgok pénzes oldalát nézzük, jól csinálták. Amennyire tompul a nemzet tudják, hogy az idő nekik dolgozik. Ezért nem lehet velük szót érteni. Mi úri emberek voltunk a gyilkosokkal és a tolvajokkal is és a kevésbé bűnös utódaikkal is. Mi nem húztuk meg a ravaszt.

De ha elindulunk az utunkra mert dolgozni és alkotni kell, ők hátba támadnak. Kegyelmet ne várjunk tőlük.

Sokan mesélhetnénk a minket, családunkat és barátainkat ért sérelmekről. Hagyjuk és nézzünk előre. A régi és elkötelezett embereket már nem tudjuk megváltoztatni. A fiatalok meg eldöntik, kihez akarnak csatlakozni. A törökökhöz vagy a magyar vitézekhez, kurucokhoz vagy a labancokhoz, a huszárokhoz vagy a Habsburgokhoz, 56-os forradalmárokhoz vagy a gyilkos kommunistákhoz, a liberális világpolgárokhoz vagy a hazafias jobboldalhoz.