Szeretem és tisztelem a sportolókat. Ha nézem a versenyüket, mérkőzéseiket, együtt drukkolok, örülök vagy szomorkodom a versenyzőkkel és az edzőkkel. Egy bonyolult, mindenre kiterjedő szakszerű elemzésre nem vállalkozom, de a mai napra összejött sok jó és rossz is. Leírom, kíváncsi vagyok jelen esetben milyen próféta lennék. Az életünk minden eleme minden pillanatban változik és a mi lett volna ha végtelen variációja szerintem értelmetlenné is válik.

Hosszú Katinkával kezdem. Gratulálok a kiváló eredményekhez. Kimagasló világszinten az Ön teljesítménye. Akarat ereje, bátorsága, közösség formáló képessége, közéleti szerepvállalása példaértékű. Ön egy zseni és igazi példakép. Boldogságot és további sok sikert kívánok. Önnek egy parlamenti tagokat megillető mentelmi jog járna, nehogy bántsa valaki. Ön úgysem élne vissza evvel mint ahogy ezt sokan megteszik. Sok sikert a csapattársaknak is.

Gratulálok a gyorskorcsolyázók Világkupa sikereihez. Shaolin Sándor hasonló erényeket csillogtat mint Katinka. Jó úton jár. Kitartást és sok szerencsét kívánok.

A női kézilabda válogatott már sokkal bonyolultabb kérdés. A világ egyik legfiatalabb válogatott csapata..Tehetségesek és sok jó eredményt már elértek. Nem ők tehetnek arról, hogy sok 25 és 30 év közötti játékos eltűnt és így vagy úgy de cserben hagyta a csapatot. Akár csak a Ferencvárosnál.. A lányok több mérkőzést játszottak mint amit az ideális fejlődésük érdekében játszani kellett volna. Terhelés, pihenés,étkezés és kikapcsolódás aránya messze elmaradt az ideálistól. Az edzéselmélet órán gyakran hallottam: sosem lesz olyan mint amilyen lehetett volna. Kívánom, hogy türelmesek legyenek veletek az edzők és a vezetők. Néhány év múlva pár kiló izom többlettel, új ötletekkel színesített játékkal világverők lesztek. Kívánom, hogy továbbiakban is sportszerűen játszatok.

Mielőtt áttérnék a labdarúgásra, néhány megjegyzést tennék a játékvezetésre. Ha rosszul tevékenykedik a bíró ,eltűnnek a szponzorok és a befektetők. Ha a bíró engedi a durva játékot, képtelenség a fiatal játékosokat beépíteni a csapatokba. Ha a nézők tüntetnek és balhéznak az igazságtalan ítéletek miatt, még a vétlen és hátrányos helyzetbe került csapatot büntetik sportszerűtlenségért .Egy ilyen közegbe az utánpótlás is elsorvad. Miért téved a bíró? Számos oka van. Nem jó a bíró. Alkalmatlan és tehetségtelen. Második eset az elfogultság .Mi lehet az oka? Személyes szimpátia , hazai pálya, felettese kérése, a mérkőzés alatt negatív hatások érik stb...Ebben az esetben a bíró minden vitás esetet a kedvezményezett csapat javára ítél. Kiprovokálja a reklamálást melyeket sárga és piros lapok kísérnek. Ezeknek a bíróknak a szakma sajnos megbocsájt. A harmadik ok börtönnel büntethető de bizonyítani rendkívül nehéz. Bunda, fogadási csalás stb... A hétvégén láttam igazságtalan sárga és piros lapot, büntetőt melyet nem ítéltek meg, és még sorolhatnám. Érdekli ez a riportereket, az újságírókat, a bírói testületeket vagy a szakértőket? Látszólag nem. Nagyon simogató kritikákat írnak és mondanak. Nehogy össze vesszünk mi akik ebből a játékból élünk!. Szégyen ez minden résztvevőre nézve.

Labdarúgásra is kiemelten vonatkozik az előző kritika. A másod osztályban még durvább a játék.

A sportszerű csapatok mindig hátrányban vannak. Ők csak 10-15 szabálytalanságot vétenek egy mérkőzésen. A 25-35 alkalommal vétkezők mindig megmagyarázzák. Férfias, lelkes, nagy akarással, és agresszíven jelzők hangzanak el a mérkőzés értékelésénél. Csak arról nem beszélnek, hogy ki hergeli föl őket. A csapat edzője vagy a külföldről hazajött idősebb játékosok akik mellékesen minősíthetetlen hangnemben beszélnek a bíróval. Játékvezető meg engedi. Ferencvárosnak évekig kellett elszenvedni a lejtős pálya hátrányát. Idén egy keveset javult a helyzet, de ez még mindig nem egy korrekt játékvezetés. A játékosoknak nagyobb az önuralmuk és inkább a játékra figyelnek .Gratulálok az eddigi eredményhez és a jó játékhoz. Irány Bulgária. Sok sikert kívánok csütörtökre és az elkövetkező mérkőzésekre.

Ha valami csoda folytán eljutna hozzátok ez a néhány tanács...Úgy lépjetek pályára mint akinek nincs veszteni valója.

Két beállóval és két ékkel kezdeném a játékot. Nem pozíció játékkal!

Ha az ellenfélnél van a labda a letámadást csak a félpálya környékén kezdeném meg.

A hátvédek álljanak bele a lövésekbe. Ha a támadást segítik, csak egyszerű játékban vegyenek részt és a tizenhatostól rúgjanak kapura.

A magas, jól fejelő de egy kicsit suta lábú középpályások biztonsági játékra törekedjenek és ne adják el a labdát.

Jó az erőnlétetek. Ha meginogna az ellenfél persze le kell csapni,de türelem. Az idő nektek dolgozik.

A bíróval vigyázzatok ahogy eddig is tettétek.

Tizenegyest és a szabadrúgást a legjobban játszó és a legvagányabb rúgja. Messzebbről nekifutva és a most divatos pillanatnyi megtorpanással.

Szögletnél és oldalról beívelésnél a tizenhatos átlós találkozási pontjától is induljon valaki.

A labdákat ne az első szándékból passzoljátok és alkalmazzatok lövőcseleket.

Rebrov kiváló edző és tudom hogy meg fogja oldani ezt a nehéz feladatot is. Elnézést ezért a néhány tanácsért de játéknak jó.

Végezetül egy vicc. A stadionban elsötétednek a reflektorok a mérkőzés közben. Hívják a gondnokot. Elnézést kér mindenkitől ugyanis mozgásérzékelőre állította a reflektorokat....